David Bowie, konceptualan čak i u smrti

David BowiePiše: Franko Burolo

U nedjelju 10. siječnja 2016. u svom stanu u New Yorku umro je od raka jetre David Robert Jones, poznatiji kao David Bowie – kantautor, glazbenik, glumac… Ikona pop kulture, jedan od njenih najznačajnijih modernista, koji se nije libio eksperimentirati, isprobavati sve što suvremena estetika nudi i dodavati još i svoj doprinos. Pažljiv estetičar i konceptualist, David Bowie je ideju konceptualnog albuma proširio ne samo na koncertne nastupe, nego svaki je njegov javni istup bio “u konceptu” njegovog aktualnog albuma.

Na svoj 69. rođendan, 8. siječnja 2016. godine Bowie objavljuje svoj zadnji album, mračnih tonova i naslovljen “doslovno”: (dakle, crna zvijezda). Drugi dan su objavljene prve recenzije, treći dan je umro… Cijeli je događaj snažno simbolički nabijen.

Za javne ličnosti kao što je David Bowie, smrt neizbježno predstavlja njihov zadnji javni istup. Slučajno ili ne, ali Bowie je i u tome ostao vjeran svome stilu: umro je “u konceptu” svog zadnjeg albuma.

Bowie se možda i neće, poput Lazara (a Lazarus mu se zove zadnji single), vratiti iz mrtvih, ali njegovo je djelo već besmrtno. Prisjetimo se velikog umjetnika izborom njegovih pjesama: