Goto80 – 80864

Goto80 jedan je od onih old school chipovskih glazbenika koji su preživjeli prijelaz sa demoscene (na kojoj je bio aktivan od 1992.) na otvoreniju 8-bit scenu s početka našeg stoljeća. Njegov je zadnji album nazvan 80864 jer se radi o glazbi komponiranoj na sinkronizaciji Rolandove analogne ritam mašine TR-808 i kućnog računala Commodore 64. Da se radi o postupku koji nije ni banalan ni jednostavan, svjedoči i sam autor:

Otkad mi je Kissdub posudio/dao svoj TR-808 prije mnogo godina, htio sam ga sinkronizirati s C-64. Konačno, 2014. godine, Scannerboy je izgradio oko dva tuceta sučelja koja to i čine, a ja sam se uspio dočepati jednoga. Zauvijek sam zahvalan Scannerboyu i našem gospodinu defMON-creatoru, što su omogućili da moj glazbeni setup bude j****o opskuran. Ovdje su neke od stvari koje su ove bebe (i njihovi prijatelji) ispljunule u zadnje 2 godine. Uživajte!”

I kakve su te stvari? Kao prvo, C64 i TR-808 muzički se odlično slažu i nadopunjuju, barem kada njima upravlja Goto80. Analogan i nešto stariji od nekad popularnog kućnog računala, TR-808 je 1980. godine, kada je objavljen, smatran jeftinijom i lo-fi alternativom “pravim” ritam mašinama baziranim na digitalnim semplovima. Ipak, 808 odlično nadopunjuje zvukove sa SID čipa u Komodorcu i daje dojam glatkoće glazbi koja kad se izvodi isključivo na (jednom) C64 kompjuteru daje inače grublji dojam.

Riješene tehničke zanimljivosti, promatran čisto kao muzika za slušanje i preslušavanje, ovaj album niti razočarava niti oduševljava. Da se razumijemo, album je zapravo jako dobar. Jednostavno, nemam dojam da odudara od onoga što sam već imao prilike čuti od ovog umjetnika.

Goto80 opet vješto balansira između eksperimentalnog i pop sentimenta i između noisea i plesne glazbe. Mogli biste ovdje lako prepoznati i rockerske momente (naravno, bez gitare), dub, glitch, techno, drum’n’bass… Neke stvari imaju pravilan takt, druge se radije priklanjaju breakbeat ritmovima, treće se igraju kombinirajući ova dva pristupa. Radi se, dakle, o albumu za ljubitelje lo-fi elektronike, ali i glazbene raznolikosti.

Goto80 definitivno ni ovaj put nije razočarao i ljudi koji ga još nisu slušali mogli bi biti i fascinirani ili potpuno iziritirani ovim albumom, ako nisu ljubitelji ovakvog pristupa glazbi. Za nas ostale, koji smo već uživali u njegovoj glazbi, Goto80 jednostavno održava svoju kvalitetu na razini.

Ovaj album je interesantan i po tome što se radi o autorovom prvom solo 12″ vinilnom izdanju, čiji je omot prigodno dizajniran na način da sve skupa sliči na preveliki 5,25″ floppie disk. 80864 je dostupan za preslušavanje i kupovinu na Bandcampu. Vinil je, naravno, već rasprodan. A hardcore hipsteri koji vole audio kazete će se morati požuriti, jer u momentu dok ovo objavljujem dostupne su na Bandcampu još samo četiri kazete! Kad se i one rasprodaju, ostat će i dalje dostupno digitalno izdanje za download.